Fermzilla - Paineistettu käyminen ja kuivahumalointi | Mallaspuoti

Fermzilla – Paineistettu käyminen ja kuivahumalointi

Fermzilla ja paineistettu käyminen tekee prosessista yksinkertaisempaa, hygieenisempää ja helpompaa kuin perinteinen, vesilukollisissa käymisastioissa tapahtuva käyminen. Kaupallisissa panimoissa paineistettua käymistä käytetään, koska se mahdollistaa oluen valmistamisen nopeammin.

Paineistettu käyminen fermzillassa mahdollistaa oluen kypsymisen nopeammin

Huonona puolena paineistetussa käymisessä on sivutuotteena syntyvät lipidit ja rasvahapot. Tiettyyn pisteeseen asti näillä on tärkeä rooli hiivan toiminnassa, mutta jossain kohtaa (suuremmissa paineissa) ne saatavat vaikuttaa negatiivisesti hiivan toimintakykyyn.

Kokosin tähän artikkeliin muutaman vinkin FermZillan käyttöön, paineistettuun käymiseen ja kuivahumalointiin.

Paineistetun käymisen hyödyt

 • Vähäisemmät käymisesterit ja rauhallisempi käyminen
 • Nopeampi käyminen
 • Mahdollisuus hiilihapottaa olut jo käymisen aikana
 • Paineistettu käyminen mahdollistaa myös hieman korkeammat käymislämpötilat
 • Aromit eivät haihdu vesilukon kautta, vaan säilyvät paremmin oluessa

Vinkkejä FermZillan käyttöönottoon ja paineistettuun käymiseen

 • Testaa ennen käyttöönottoa, että käymisastia pitää nesteen ja paineen sisällä.
 • FermZilla mahdollistaa myös oluen tarjoilun suoraan käymisastiasta tai pullotuksen vastapainepullottimella. Oluen siirto kegiin on myös helppoa paineen avulla, ilman hapettumisriskiä.
 • Sopiva paine paineistetuun käymiseen on noin 0,7 – 1bar tai 12-15psi. Säädä paineensäätöventtiili alussa puoliväliin ja säädä tarvittaessa kireämmälle.
 • Älä kiristä liikaa FermZillan kierteisiä osia! Ylikiristäminen saattaa aiheuttaa vuotoja, kun tiiviste liiskaantuu.
 • Käytä tiivisteisiin elintarvikekäyttöön hyväksyttyä tiivisterasvaa. Tiivisteet kestävät näin pidempään, ja pitää paremmin painetta.
 • Käymisen loputtua voit ottaa hiivan talteen seuraavaa erää varten. Ruuvaa vain pohjan hiivankeräysastia irti, laita kansi paikoilleen ja siirrä jääkaappiin.
 • Muista pitää käymisen aikana pidä hiivasäiliön kahva AINA avoimena. Jos kahva ei ole auki, paine kertyy käymisen aikana alempaan säiliöön ja ennen pitkää saattaa jopa räjähtää.
 • Älä pese käymispönttöä sisältä millään, mikä naarmuttaa muovia. Naarmuihin pesiytyy helposti epäpuhtauksia.

Kuivahumalointi FermZillassa

Kuivahumalointi onnistuu FermZillassa yläkautta, mutta hapen minimoimiseksi se olisi parempi tehdä alakautta hiivankeräysastian avulla.

Tarvitset kuivahumalointia varten seuraavat komponentit: hiilidioksidia humalapellettien “huuhteluun” hapesta, FermZillan kierteisiin sopiva ylimääräinen liitin (Line Cleaning & Carbonation Cap) ja desinfiointiainetta (suosittelen Chemipro Sania).

Paineenvapautus venttiilistä fermzillassa

Aivan ensimmäiseksi päästä käymisastiasta ylimääräiset paineet pois kannen paineenvapautusventtiilistä. Tämän jälkeen laita pohjaventtiili kiinni huolellisesti. Tunnet pienen naksahduksen kahvassa, kun venttiili on kiinni. Laita käymisastian alle sanomalehteä sekä matala astia sotkun minimoimiseksi.

Fermzilla hiivankeräysastian venttiili kiinni

Löysää hiivankeräysastiaa FermZillan omalla työkalulla varovasti. Astian irrotessa astiasta valuu jonkin verran olutta.
Voit ottaa hiivat talteen tai kipata menemään. Huuhtele kippo huolellisesti sisältä, irroita ja pese muoviset korkit. Desinfioi tämän jälkeen Chemipro Sanilla.

Lisää haluamasi määrä humalaa desinfioituun kippoon ja kierrä se takaisin kiinni FermZillaan. Viimeistään tässä vaiheessa kierrä toiseen liittimeen liitin hiilidioksidille, sekä käymisastian mukana tullut PET muovikorkki.

Humalapellettien huuhtelu hiilidioksidilla

Lisää varovasti hiilidioksidia muoviseen kippoon, ja päästä toisesta päästä paineet ulos. Toista muutaman kerran niin, että happi on poistunut säiliöstä. Nyt voit avata venttiilin, ja humalat sekoittuvat olueesi. Anna kuivahumaloitua haluamasi ajan.

Fermzillassa kuivahumalointi pelleteillä

Vinkki kegittäjille: voit hyötykäyttää käymisen aikana syntyvän hiilidioksidin kegin huuhtelemiseksi hapesta. Tarvitset tähän vain pätkän muoviletkua ja kaksi ball-lock liitintä. Paineensäätöventtiili olisi myös hyvä olla kegin päässä. Näin säästät hiilidioksidipullosi sisältöä, kun tulee aika siirtää olut kegiin.

FermZillan 27l ja 55l manuaali / käyttöopas (englanniksi)

Artikkeliin liittyvät tuotteet

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00 
Haluatko ilmoituksen kun tuotetta on taas saatavilla? Ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla. Kirjoita sähköpostisi allaolevaan kenttään.